Techpriest

Thor Hammer Company Ltd.

| 1 Comment

Да чистиш мазе си е хамалогия. Дори най-подреденото с годините се запълва с какво ли не и в един момент се стига до чистенето и изнасянето на няколко тона боклук. Образно казано.
Но пък така понякога се намират интересни неща. Частици семейна история която парадоксално е загубила историята си. Вещи които са принадлежали на предците ми с които обаче никой не помни кога и как се е сдобили.


Като например кожен чук производство на Английската Thor Hammer Company Ltd. Как е попаднал той сред всички други инструменти? На дядо ми ли е принадлежал или на прадядо ми? Колко стар е всъщност щом никой от семейството не го помни? Въпроси без отговор.

THR_0001THR_0002
THR_0003THR_0004

Не вярвам, че е от 1923, годината в която фирмата започва да произвежда под това име. Но може би е от преди 1965, иначе поне баща ми би трябвало да го помни, защото би го използвал.
Всъщност няма голямо значение, приемайки, че е от 1965, това го прави 48 годишен инструмент. Който след като е бил използван незнайно колко дълго и след продължителен престой в мазе изглежда доста запазен. Глупости, не изглежда – е! Всъщност иска съвсем малко грижа и ще е готов да влезе в моята кутия с инструменти.

Тогава какво следва да се направи?

1. Обезмаслител.
Този който аз използвам е доста агресивен, което е плюс защото мога да го използвам и за сваляне на боята от металната част.

THR_0005THR_0006

2. Шкуркане
Със сравнително финна шкурка (400) свалих остатъка от лаково покритие по дръжката, боята и ръждата от металната част.

THR_0007THR_0008

3. Оксидация
Харесвам и използвам течна оръжейна оксидация „Наталия-2“. Досега не съм оставал разочарован от резултата.

THR_0009THR_0010

4. Лакиране
Нищо специално, лак за дърво за дръжката, тънък слой който едновременно подчертава шарката и предпазва от омасляване и зацапване.

THR_0011THR_0012

Истинският инструмент е красив само когато е нов. Или неизползван.
Този с който се работи бързо губи от лустрото си, но това е редно. Това е естественият ход на нещата.
Защо тогава го лъскам? Защото това е нов за мен инструмент. И само времето ще покаже ще се използва ли достатъчно за да се върне отново в формата която му приляга – на инструмент служил на поколения.

One Comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.