Techpriest

Deus est Machina

| 0 comments

Преди години попаднах на интересен материал озаглавен „Трактат за машинният дух“.

Добре формулиран, ако и да е кратък и строго профилиран към особеностите на 40К вселената, все пак дава интересни отправни точки за по- задълбочен размисъл.

Загубих оригинала защото сайта изчезна в небитието, но години по-късно го извадих с помощта на интернет архив.

Оригиналът е на руски, затова и го преведох, доколкото ми е възможно.

Автор – Ti-ray

27.01.2007 г.

Deus est Machina*

Останал съм с впечатлението, че някои възприемат Адептус Механикус като абстрактен „тъмен, глупав и мракобесен“, в резултат на което в мен възникна желанието да подредя идеите си за Култ Механикус. Мненията на Култ Механикус са доста ортодоксални и не твърде различни от официалната линия на Games Workshop. Това дори не е толкова мое виждане, колкото сбор от официални данни и вижданията на други хора. Е, трябваше да разчитам на нещо в изграждането на мнението си. На пламенните защитници на рационалното мислене ще кажа веднага „Всяко правило има изключения. Това също.“ Така че във всичката тази мътилка вярват основно самите Адептус Механикус, както и някои „цивилни“ техничари. Самите висши служители в Адептус Механикус са скептично настроени към това, те просто разбират необходимостта от такова мракобесие – от дълбините на историята привет предават Железните Хора. Всички останали имат много мъгляви идеи: „Духът на моя тостер заспа, струва ми се, че проводник се е прекъснал някъде. Ще го оправите ли? Дай го ще го почовъркам, ела утре.” Ако направим аналогии със съвременния свят, тогава е като идеята как работи мозъкът на обикновения човек: „Всичко се знае за работата на мозъка – невроните са като проводници, по тях електричеството фиу-фиу, и всяко от тези фиу е мисъл.“ А Инквизицията като цяло плюят от високата си камбанария върху всички тези дрънканици. Те дори имат такива специалисти – техници, които не вярват в Kулт Механикус.

И така, нека се абстрахираме от съвременния модел на мислене, забравете за героичните Space Мarines , коварните Eldar и прочие „ин дъ грим даркнес оф дъ фар фючър…“ войната не е сред нашите методи. Добре дошли на Марс …

Машината е жива. Това е несъмнено. Всяка машина има дух или с други думи душа. Какво представлява духът на машината? На този въпрос няма отговор, също както няма и отговор на въпроса “какво е човешката душа?” Култ Механикус под душа разбира интелект, но какво е интелект е понятие доста размито. Той просто е. Ако мозъкът е жив, човешката душа е активна. Какво е мозъчна дейност, последица или причина за душевната дейност? Въпрос. Може да се спори, нали все пак има компютри, които могат да се свързват с човешкия мозък и да комуникират директно с него, така че как може да не различавате природата на душите на човека и машината? И все пак древните хора са използвали огън, запалвали са го, топлили са се с него, приготвяли са храна, топили са метали, без да имат представа за природата на горенето, така че защо това не може да се случи отново? Но това, което е въпрос за нас, не е въпрос за йерарсите на Култ Механикус. Всичко, абсолютно всичко: смазката течаща през маркучите, токът протичащ по контурите, димящият ауспух, мигащите индикатори, искрящата свещ, скърцащите шарнири, всичко това е проява на духа на машината, тоест е последица от нейната активност. Машината има Интелект. Чудесно! Ето визуална проява на духа на машината. Машината бръмчи? Има си причина за това „бррр…“. Би ли могла да бръмчи машина без душа? Мъртва машина. Виждали ли сте някога бръмчащ труп?

Машината може да се сравни с животно. Съвършенството на животните се определя от сложността на нервната система. Какво е нервната система на машината? Това са нейните платки и схеми. Много машини са оборудвани с изчислителни устройства (органи и системи от органи), които им позволяват, макар и много ограничено, да мислят. Извинете, но има машини, за които електричеството по принцип е несъществено, машини, които по принцип са лишени от способността да мислят! Като например граната или велосипед… Но има и организми, които изобщо нямат нервна система: протозои и мешести, така че тях можем да ги причислим в класа на „най-простите“ машини. И тук възниква въпросът. Към кой клас машини принадлежи… да кажем преждеспоменатият велосипед? В крайна сметка, принципът на работа на повечето машини, ако е известен на непосветените, е общо взето много мъгляв и най-често е просто „магия“. Но как работи велосипедът, всеки може да види и разбере. И какво, той не се счита за машина? Или машина, която няма душа. Ако направим аналогии с органичния живот, такива машини като велосипеда или тирбушона ще бъдат нещо като нуклеинови киселини, т.е. основата на живота.

Машината е жива. Машината има душа. Колкото по-сложна е машината, толкова по-сложна е душата й. Колкото по-сложна е машината, толкова по-съвършена е душата и, а може би е точно обратното. Но машината се цени не спрямо духа и разума си, а спрямо тяло си. Машината се оценя по своите количествени характеристики: бързина на мислене и реакция, сила, издръжливост, непретенциозност. Човекът е и наличието на този разум. Ето защо би било хубаво да се комбинира най-доброто от машината и човека, което с радост и се изпълнява от техножреците. Естествено, недостатъците също се наследяват, но тези недостатъци не са много значими в сравнение с предимствата, например, биониката се разрушава и мозъкът деградира, но органите се повреждат по-лесно, по-често и по-трудно се поправят, а компютрите грешат по-често от мозъците.

Идеята за машината е провидението, изпратено от Машинният Бог. Омнисията знае устройството на всички машини, които са съществували в миналото, съществуват сега и тези, които са предопределени да съществуват в бъдеще. Трябва само правилно да попитате и той ще ви разкрие всичко за една (а ако сте късметлии, няколко ) от тях.

„Питането“ се изразява в изследване или в търсене на STC. От което следва, че Омнисията е създал всички машини, а хората просто научават за тях от него. Омнисията е създал машините в служба на човека. Ето защо машината няма нужда да мисли, машината не трябва да мисли. Машината трябва да помогне на човек да мисли, а не да го прави вместо него. Машината служи на човека безкористно, тя не се нуждае от нищо. Само задоволявайте естествените й нужди и се грижете за нейния дух, така че той да не се депресира, защото “депресираният” дух на машината може да прояви агресия или да откаже да работи.

Казвам „машина-машина“, а другите знания? В крайна сметка не всички са свързани с машините. Просто не. Машините (тези, които представляват куп генератори, зъбни колела, пружини и платки) работят на физични и химични принципи. Органиците считат всеки жив организъм за машина. Другарите с трудно произносимо име на император-някой-си-там, смятат цялата Империя за машина, следователно социологическите и психологическите знания също са машини. По тази логика всички знания са пряко или косвено машини. Това трябва да съответства на логиката на техножреците. Друго въпрос е, че само първият тип машини директно служат на човека.

Но нека разгледаме нещата по-прагматично:
Такова „обърнато“ мислене е техномагия (за да избегна всякакви възражения, напомням ви: магията е нелогично мислене, основано на образи и символи, опериращо с последствията от явленията). Съвременното „рационално“ съзнание неохотно приема нелогични начини на мислене, отказва да признае, че те могат да работят. Е, добре, човек винаги е бил на много високо мнение за себе си в днешно време, считайки хората от миналото за диваци.

И така, какво виждаме, когато влизаме в марсианския хангар? Много обемисти и на пръв поглед безполезни ритуали. Харесва ли ви или не, колкото и да четете фентъзи, магьосник и учен са две много различни неща. Но няма безполезни и безпричинни ритуали. Осветената смазка е необходима, защото без нея частите бързо се износват. Защо осветена? Защото ако всеки вечно наквасен бай Васил смазва машината с масло, взето от склад за гориво и смазочни материали, управлява от точно същия бай Петър, тогава тази процедура би станала рутинна а рутината води до немарливост и когато в разгара на битката Титанът застине, защото смазката е била некачествена и пияният техник е забравил да смаже тук, тук и тук, ще бъде късно да се сменя персонала, защото от превзетата планета Демоните на Хаоса изпращат топли поздрави и главата на управителя в допълнение. Space Marines никога не пребоядисват напълно бронята си и говорят с нея в битка? Да, и тя винаги ще бъде в идеално състояние. Войникът чете благословия над лазерната си пушка? Така той ще е уверен, че оръжието няма да го подведе в боя, че всеки изстрел ще уцели врага и ще уцели**, защото на ниво подсъзнание ще стреля по-точно, с по-малко вълнение, ръцете му няма да треперят. Как бихте могли да не одушевявате това от което зависи животът ви? А той между другото, много често зависи… и т.н. и т.н.

Като цяло, ако се погледна практично, то Култ Механикус се вписва много органично в имперската система: „Три пъти мери, един път режи“ т.е. презастраховане, по-ниска ефективност с цел повишаване на надеждността.


Авторът*** е изцяло отговорен за глупостите, написани тук, но поради свръхколичество на бионики в тялото, той е имунизиран срещу отрови (включително цианид и въглероден оксид), пробива с глава бетонната стена с дебелина 20 см, издържа на температури от 35000 C и падане от височина 32 етажа.


* – Машина (на старогръцки: Μηχανή; на латински: machina(-ae, f.)) е сложен механизъм или съчетание от механизми, който изпълнява механични движения за преобразуване на енергия и материали, за извършване на работа, за събиране, предаване, съхранение, обработка и използване на информация. Чрез машината се облекчава, механизира и автоматизира физическият и интелектуалният труд на човека и се повишава неговата производителност.

** – Оркски принцип, работи и при хората, макар и не толкова ефективно.

*** Преводачът е също толкова отговорен. Но не е толкова издръжлив.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.