Techpriest

Един голям Ху… Дзинтао

| 0 comments

Точно. Защото въпреки прекрасното му светене, това се оказа китайския фенер около който изградих World of Warcraft черупка.

След като го монтирах на място работи три нощи (всъщност, може би по-скоро 2 ¼, не съм му хм… светил), на четвъртата светна за 15-на минути и умря. Реших, че е от батерията, все пак беше стояла разредена с месеци преди да я заредя с уредче и да я сложа на място а и е ултра евтина китайска. Купих си по-хубава и тя работи 4 и половина нощи (този път засичах). При което се заех с това което трябваше да направя от самото начало – да измеря колко волта и милиампера осигурява соларния панел.

С волтовете изненади нямаше – 1,4V – 1.5V, нормално за зареждане на 1,2V батерия. Милиамперите обаче… 2! 2 проклети милиампера на слънце! Това на нищо не прилича, да живеех в Мраколес – разбирам, но на южно изложение, през лятото със поне 6 часа пряко слънце въпреки сянката на липите…

Хрм. Относно оптималния ъгъл на панела няма смисъл да разсъждавам, не се поддава на корекция. Относно останалото – слънцето в пика си на 21 Юни е на височина от почти 71°, но зимата неизбежно идва. Не само, че светлината ще е по-малко като часове защото изгрява късно и залязва рано, но дълго преди и след достигането на минимума от 24° на 21 Декември слънцето ще се движи толкова ниско по хоризонта, че с месеци ще се крие зад южните блокове а и температурите ще паднат, това също влияе на способността на батерията да държи заряд. Денят вече осезаемо намалява, към 1 Септември е 13 часа. Простата аритметика показва, че ако фенера се зарежда през 12 от тези 13, то в батерията при 2mА трябва да се съберат 24mA, което на свой ред при типичната за светодиод консумация от 20mAh трябва да осигури 1 час работа. Нъцки. 15 минути прѐко сили, което значи, че панела средно генерира по 0,4mA – 0,5mA. Смехотворно. А аз идиота се надявах на поне 10mA та да може да изкарва по 6 часа.

В Дън (Сяопин) земя да се продънят гадовете бих пожелал, ако знаех че ще има смисъл. Но няма. Така или иначе трябваше да очаквам някаква мизерия от фенер за 1.99лв. Не, че цената е определяща, за упражнението измерих какво подават и другите соларни фенери които имам и при все че повечето са с подобни резултати един от тези за които съм дал 10 пъти повече се оказа с още по-плачевни.

Исках го соларен за да няма кабели, за да не го захранвам от мрежата. Е, поне половината от това ще получа. Защото друго ако не, съм инат.
Какво имам предвид? Ами, кабели ще има, неизбежно е предвид ситуацията, това вече е спасителна операция. Не е проблем, имам вграден в стената кабелен канал. С помощта на проста схема, ще зареждам батерията от 5V източник.
WWLE_0001 WWLE_0002 WWLE_0003
Защо 5V? Преди години ми подариха фенер който се навива. С най-добри намерения, разбира се. Ако знаеха, че другарят Дзян Дзъмин (или който всъщност го е проектирал) е предвидил захранващият елемент да бъде една единствена 3V батерийка тип копче със скромен капацитет и кратък живот не биха. Не го изхвърлих когато спря да функционира, просто го преработих. С помощта на друга проста схема от фенер го обърнах на зарядно за всичко което е на USB. Ако има нужда спешно да се зареди телефон, GPS или нещо друго докато човек е вдън гори тилилейски. Не е чудо на чудесата, но неговите около 100mA са повече от нищо.
WWLE_0004
Монтирайки всичко на място и с неудоволствие успях да констатирам, че кафявият кабел който се надявах да не изпъква особенно всъщност прави точно това. Въпреки специално добавената изкуствена растителност. Затова и го боядисах. Черно около верижката на фенера, кафяво по стойката от която виси и зелено покрай листата. По-добре е.
WWLE_0005 WWLE_0006 WWLE_0007
Пробите показаха, че 30 минутно навиване осигурява 3:45 часа светене (± 5 минути). В съчетание с 400mAh капацитета на батерията на първо време ще експериментирам с малко навиване всеки ден. А в случай че ми писне или пластмасовият механизъм на зареждащият бивш фенер се потроши (което се случи първо) – просто на всеки 3-4 дни ще го включвам за час-два в мрежата за да се зареди.

И друг път ще си проектирам и изработвам всичко сам.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.